Close-up

Lecture @ TU Munich on May 10th !

We are giving an online lecture for the "Montagsreihe" of the TU Munich. You can find more informations and the Zoom link to the lecture by clicking "see more".

House on a slope

House on a slope

After a quick design process, we are happy to start the construction site of «House on a slope». The old building present on the lot was demolished until its base. The existing concrete volume - including entrance's foyer, garage, cellar and technical rooms - is kept unchanged. On top, we are placing a new two story building out of concrete and wood.

House with a blue room

House with blue room

Excerpt from an interview on JAS, by Werk Bauen + Wohnen: «Unterhalb der Plattform, eingebettet im Hang, liegt ein rund 30 Meter langes Wohngeschoss. Mit dem Hinabsteigen verschwindet der Bezug zur Strasse und der unmittelbaren Umgebung. Der Raum hat privaten und schützenden Charakter. Die überraschende Grösse resultiert aus dem systematischen Rückbau sämtlicher nichttragender Bauteile. Die abgetreppte Kontur der Rückwand verdeutlicht die langgezogene Geometrie und verbindet den beheizten Innen- mit dem gedeckten Aussenbereich. Die Südfassade ist durchgehend geöffnet und zur Hälfte verglast, mit Sicht über den Lago di Lugano. Die wechselnden Wetterlagen prägen und verändern den Raum. Ein komplett blau gestrichenes Volumen gliedert den Hauptraum in unterschiedliche Bereiche und bildet ein Zentrum und einen Rückzugsort mit klarer Geometrie und diffusen Konturen. Hier tritt die Architektur zurück und es bleibt die Präsenz des Fernblicks, der Umgebung. Das darunterliegende Geschoss ist über eine interne Treppe erreichbar und verfügt über drei Schlafzimmer.»

Competition: Tower in Baden

A windowsill running along the perimeter characterise the space of the apartments area in the tower. In addition, this element solves issues related to the building structure and the fire regulations.

Publication in JAS

By JUNG is portrayed on the platform JAS - Junge Architektur Schweiz - by Werk Bauen + Wohnen. Beside taking the chance to publish for the first time the project «House with a blue room», the publication includes a short interview. Here is an excerpt: «Wir wollen Gebäude entwerfen und bauen, die einen individuellen Charakter haben und dadurch gegenüber dem Ort und der Aufgabe eine klare Haltung zeigen. Wir glauben, dass gute Architektur weder vom Budget abhängig ist noch von der baulichen Aufgabe und auch nicht vom Ort. Jede Aufgabe hat ihren eigenen Inhalt und ihre spezifischen Anforderungen. Diese wollen wir ergründen und möglichst genau benennen. Hier setzen wir den Fokus und beginnen unseren Arbeitsprozess. Die passende Lösung muss erfunden oder zumindest gesucht werden. Wir suchen inhaltlich und formal nach Themen, die das Gebäude gesamthaft prägen und ihm seine eigene Identität verleihen. Nebst den praktischen und funktionalen Anforderungen wollen wir die Instinkte und Emotionen der Menschen anregen. Deshalb spielen für uns räumliche Aspekte schon früh in der Entwicklung eine zentrale Rolle. Dabei untersuchen wir, wie man sich im Haus bewegt und was dabei wahrgenommen wird. Hier spielen Formen, Farben, Materialien, der Bezug zur Umgebung und zum gesamten Haus eine wichtige Rolle. Jedes Gebäude ist letztendlich eine Gesamtkomposition, die langfristig Freude bereiten soll.»

Publication in Werk, Bauen + Wohen

House with a blue room

Talk in Brig, Valais

We were invited by Werk, Bauen + Wohnen to take part in a conversation about the networks between young architects in Switzerland. The talk will be part of the next January/February issue. Thanks to Thomas Summermatter, Diana Zenklusen, Daniel Giezendanner and Roland Züger for the nice evening.

Competition: Tower in Baden

Lecture @Virginia Tech in Riva San Vitale next week !

House with a blue room

Auf Strassenniveau gibt es keine Hinweise auf ein Haus. Gebaut ist nur eine befahrbare Plattform aus Beton mit einer runden Aussparung, aus der das obere Ende einer Spindeltreppe hinausragt. Die Treppe ist zugleich Erschliessung und Vorraum für das darunterliegende Haus. Eine schlanke Säule mit rotem Anstrich steht symbolisch für das «fehlende» Haus und schafft eine formale Verbindung zum Innenraum.

Competition: Tower in Baden

An open floor looking over the surrounding city offers a space for recreation to the inhabitants of the tower.

Competition: Tower in Baden

Placed along a main street leading into Baden, the multifunctional tower marks the limit between the agglomeration an the city center. The lower part of the building relates to the urban structure, offering flexible spaces for offices and various public functions. With its top part, fitting 11 floors of apartments, the 70m high tower acts as a new landmark for the city. An open floor marks the gap between the two parts of the tower, offering a space for recreation to the inhabitants.

Renovation in White

A photograph of the completed building. Placed without an apparent order, several structural elements characterise the ground floor. To fully understand the system is necessary to experience the whole, three story house.

Competition: Community Center in Manno

Competition entry for a new Town Hall in the little village of Manno, in Ticino. The building is placed on a white concrete basis; a public plaza that defines the entrance of the village.

House with a blue room

Color samples for the «blue room». With the use of colours is possible to establish a very direct, spatial clarity in the most important spaces of the project.

House with a blue room

Competition: Swiss Pavillion for the 17th Biennale di Venezia

Competition: Gymnastic Hall in Davos

Competition: Gymnastic Hall in Davos

Renovation in White

A photograph of the completed building. The laundry room in the ground floor, with one of the structural elements that characterise the project.

Competition: Swiss Pavillion for the 17th Biennale di Venezia

The economic use of the land and the aim to build densely are fundamental principles of land planning in Switzerland. With the work on existing buildings becoming a main task of architects, the need for density will force a more radical approach: rather than conserving, buildings will be subject to deeper interventions. We look at renovations as a chance to create something new and unexpected. The 2020 swiss pavilion will be altered and enlarged through spatial and structural transformations.

Competition: Swiss Pavillion for the 17th Biennale di Venezia

Lecture in Chur next week !

Our new office in Biel/Bienne

We have a new office overlooking the city. We share the space with the graphic office atelier komma. Visit us in Höheweg 45 !

Weekend house in Osogna

Weekend house in Osogna

We are starting a new project for a small, 3 storey weekend house on the south side of the alps. The new building will replace a small stone barn in the village core.

Proposal for a bike shelter

A shelter made out of two large metal sheets, a simple structure of thin profiles and one well placed round hole.

Remodeling in Ostermundigen

Renovation in White

A photograph of the completed building. The living room in the ground floor opens towards the garden.

House with a blue room

View from the construction site looking towards Lake Lugano and the San Salvatore mountain, on a foggy winter day.

Competition: Parish House in Ins

Renovation in White

After two year of planning, we recently started the construction for the conversion of an protected building in Signau, Emmental. The interior of the existing building will be almost completely emptied. A new structure will fit a house developing over 3 floors. In the photograph: a detail of the staircase shaft connecting the three floors.

Remodeling in Ostermundigen

We are currently working on the renovation of an old plants nursery nearby Bern. Under one roof, the existing hall will accomodate a living area and an office area for a young family and their business.

Competition: Parish House in Ins

The roof construction is dimensioned for to the small spans present in most of the building’s rooms. In the main event space, the structural possibilities of this simple and rational construction are exceeded. Here, two additional elements - a beam and a pillar - support the roof, create a reference point and generate a feeling of monumentality in the space.

Renovation in White

Furniture family

When a building is finished, an architect is confronted with the physical result of thoughts and decisions made during the design process. For the first time, we can experience the built space on all its facets: the elements, the surfaces, the colours. We discover how the light falls in the space and what it feels like moving through the house. With each completed work we come across aspects that are neither planned nor considered: they simply appear through the physical presence of the built space. Fascinated by those discoveries, we are collecting a series of photographs that span between architecture and abstraction.

Furniture family

In 2016 we designed a serie of furniture pieces for an apartment in Biel/Bienne. A family of six objects, for six different rooms. Each piece is unique, but based on identical constructive and architectonic principles. Instead of changing the spaces through a classic refurbishment of the building's substance, the idea was to change the appearance of each room by inserting characterful objects. Like a sculpture, each piece of furniture characterise the room where it stands.

Competition: Parish House in Ins

Competition: Restaurant Dählholzli

by JUNG is a collaboration between Jonas Ulmer and Nathan Ghiringhelli. We started to work together with this competition entry for the addition to the Restaurant Dählholzli in Bern. Nicely located along the Aare river, a white pigmented concrete structure sits beside the old wooden building.